Нобеловата награда за физика отива при Роджър Пенроуз, Райнхард Генцел и Андреа

...
Нобеловата награда за физика отива при Роджър Пенроуз, Райнхард Генцел и Андреа
Коментари Харесай

Нобеловата награда за физика отива при изследователите на черни дупки


Нобеловата премия за физика отива при Роджър Пенроуз, Райнхард Генцел и Андреа Гец за тяхната работа в проучването на образуването на черни дупки и откриването на свръхмасивна черна дупка в центъра на нашата вселена. Това е най-големият тип черна дупка, тежаща сред стотици хиляди до милиарди слънчеви маси. Учените ще си разделят премията от 10 милиона шведски крони.

Роджър Пенроуз (р. 1931 г.) употребява гениални математически способи, с цел да потвърди, че черните дупки са директно разследване от общата доктрина на относителността на Алберт Айнщайн. Самият Айнщайн не е вярвал, че черните дупки съществуват в действителност - " тези свръхтежки чудовища, които улавят всичко, което се приближи до тях. Нищо не може да им избяга, даже светлината ", се споделя в уеб страницата на Нобеловия комитет. През януари 1965 година, 10 години след гибелта на Айнщайн, Пенроуз потвърждава, че черните дупки в действителност могат да се образуват, и разказва явлението в детайли -   " в сърцето си черните дупки крият специфичност, при която всички известни естествени закони престават да съществуват ". Неговата новаторска публикация към момента се смята за най-важния принос към общата доктрина на относителността. 
Райнхард Генцел (р. 1952 г) и Андреа Гец (р. 1965 г.) ръководят две отделни групи астрономи, които от началото на 90-те години се фокусирали върху район, наименуван Стрелец А * в центъра на нашата вселена. Те картографират с акуратност орбитите на най-ярките звезди, които са най-близо доникъде на Млечния път. В процеса на изчизсления двете работни групи намират извънредно тежък, незабележим обект, който притегля към себе си звездите, карайки ги да се движат в близост с главозамайваща скорост. Около четири милиона слънчеви маси са събрани дружно в район, не по-голям от нашата слънчева система. Използвайки най-големите и съвременни телескопи в света, двамата учени и техните екипи създават способи за навлизане през големите облаци междузвезден газ и прахуляк до центъра на Млечния път. Те усъвършенстват новите технологии, с цел да компенсират изкривяванията, породени от земната атмосфера, и дават началото на дълготрайни проучвания. Тяхната новаторска работа ни дава най-убедителните доказателства за свръхмасивна черна дупка в центъра на Млечния път. 

" Откритията на тазгодишните лауреати по физика поставя основите в проучването на компактни и свръхмасивни обекти. Все още съществуват доста въпроси, свързани с тези обекти, които чакат своите отговори и могат да стимулират бъдещите проучвания. Не единствено въпроси по отношение на тяхната вътрешна конструкция, само че и въпроси за това по какъв начин да тестваме  теорията за гравитацията при рискови условия в непосредствена непосредственост до черна дупка ”, споделя Дейвид Хавиланд, ръководител на Нобеловия комитет по физика.

---

Новият ковид наложи някои промени в награждаването. Тържествата бяха анулирани, само че лауреатите ще бъдат оповестени.
" През март и април се безпокояхме, че даже няма да успеем да изберем лауреати " - сподели Ларс Хайкенсен, изпълнителен шеф на Нобеловата фондация пред ДПА. Фондацията ръководи средствата, оставени от учредителя на премиите, чието име носи.
Лауреатите тази година ще получат по-големи парични награди. За всяка премия са планувани 10 милиона крони (1,1 милиона долара), спрямо 9 милиона крони предходните години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР